Ardeche (4): Rondje over de stille col de Meyrand

De laatste fietsdag van de vakantie. Tijd voor een van de mooiste cols uit de omgeving, de Col de Meyrand (1370 m). Een lange loper met mooie vergezichten. ‘s Middags volgt in de braadoven van de Ardeche nog de beklimming van de col de la Croix de Millet.
Vanuit Joyeuse ligt de col de Meyrand ongeveer 40 km ver weg, als je via de Croix de la Millet vervolgens terugrijdt maak je een mooie lus van ongeveer 100 km. Daarin zijn 1800 hm te overbruggen.

Profiel_Ardeche_Meyrand.png

Ik probeer enigszins op tijd te vertrekken om de ergste hitte een beetje voor te zijn. Na het vakantiepark te zijn afgedaald sla ik een linksaf in plaats van het geijkte rechtsaf. Benieuwd waar deze weg heen leidt. Eerst een klein stukje stijgen, daarna licht afdalen tot in de Gorge de Labeaume. Het is rustig en aangenaam qua temperatuur. De Gorge is best fraai.

IMG_1718

In het gehucht Les Deux Aygues ga ik rechtsaf dieper de Gorge de La Beaume in. Pas op driekwart wordt deze geleidelijk fraaier.

Gorges_Labeaume

Klik voor panorama

Een klein stukje verder volgt de splitsing met de D24. Ik volg de weg richting Valgorge en spoedig begint de beklimming van de Col de Meyrand. Ook in de Ardeche hebben ze speciaal voor fietsers om de kilometer bordjes geplaatst met het hellingspercentage en de nog af te leggen afstand.

img_1733

meyrande
Col de Meyrand is een heerlijke loper die gemiddeld nog geen 5% steil is. De lengte maakt hem toch wel respectabel, maar liefst 22 km! De col scheidt de dalen La Born en La Beaume van elkaar en ligt in het parc naturel regional des Mont d’Ardeche. Veel Tourhistorie lijkt de col niet te hebben. Dat mag de pret niet drukken, want het is een prachtige en goed te berijden col, zeker als de vorm deze zomer niet op peil is. De eerste kilometers rollen snel onder de wielen door. Veel meer dan valsplat is het hier niet. De weg stijgt langzaam aan de rechterkant van een breed dal. Eigenlijk wordt het pas vanaf Valgorge wat serieuzer en moet ik een tikkie terugschakelen. Vanaf Valgorge is het continu gemiddeld 5% omhoog. De klim is vooralsnog niet bijzonder mooi, maar dat zal veranderen wanneer het gehucht Saint-Martin, even buiten Valgorge, zich aandient.

img_1738

Nu volgt een fraaie passage met twee haarspeldbochten waar je voor het eerst uitzicht hebt op het brede dal van La Beaume.

valgorge_2

Klik voor panorama

Het landschap opent zich meer en meer en de begroeiing wordt steeds lager. Onder een fel zonnetje en een strak blauwe lucht werk ik me rustig verder omhoog richting de tussencol, col de Loubaresse.

Col_Loubaresse.jpg

klik voor panorama

img_1765

img_1766

Col de Loubaresse ligt al op 1142 m en dus zijn er nog een dikke 200 hm af te leggen. Het landschap is verrassend open op deze hoogte. Het heeft wel wat weg van het Vogezenlandschap met haar Ballonnen. De tussencol is genoemd naar het piepkleine plaatsje Loubaresse, waar je met 2 ruime bochten omhoog rijdt. Overigens kom ik steeds routebordjes van de Ardecheoise tegen, een meerdaagse toertochten van vele honderden kilometers, waarvan korte en langere stukken het hele jaar door uitgepijld zijn. Hartstikke leuk gedaan. Uiteraard is de Meyrand ook opgenomen in dit schema. De Ardecheoise gaat echter recht door het dorpje heen, ik besluit er gewoon omheen te rijden. Als ik het dorpje voorbij ben, komt langzaam de col in zicht. Voor me een andere eenzame weggebruiker, een racefietser. De omgeving baadt werkelijk in rust. Wat een contrast met het superdrukke Vallon, waar we gister nog een tamelijk massale en ietwat saaie kanotocht over de Ardeche hebben gemaakt. Hier kan ik echt van genieten. De eenzame fietser komt langzaam dichterbij, ik rijd net een tandje zwaarder. Het motiveert me om het tempo nog wat te verhogen, in de wetenschap dat de col nabij is.

img_1768

Ik pijnig de benen nog even flink en stop vlak onder de col op een plateautje met uitzichtpunt. Dat uitzichtpunt zag ik een uur geleden vanuit Valgorge al liggen. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de vallei van La Beaume. Uiteraard zie ik ook de Ventoux weer liggen. Voor de Alpen is het zicht niet goed genoeg. Maar het is verbazingwekkend dat je met helder weer meer dan 200 km ver kunt kijken. Zelfs De Monte Viso (3841 m), nabij de col d’Angel, zou je dan moeten kunnen zien, evenals de gletsjers van La Meije in de buurt van Alpe d’Huez.

IMG_1770.JPG

IMG_1774.JPG

IMG_1772.JPG

Veel dichterbij liggen de ruige toppen van het Tanargue-massief, die de natuurlijke scheiding vormt tussen La Borne en La Beaume. Na even van de rust te hebben genoten maak ik de resterende 300 m naar de col af en daal dan een paar kilometer tot de splitsing met de D19. Op de col had ik gehoopt wel iets van een wagentje met frisdrank te vinden, maar er is echt helemaal niks op de col. Dus ook niet in het hoogseizoen. Dat is wel iets om rekening mee te houden, want ook op het traject hiervoor (Joyeuse-Valgorge-Loubaresse) kun je water/frisdrank vergeten. Dan maar afdalen en in Jaujac wat halen, m’n 1,5 L vocht is er al doorheen. Eenmaal op de D19 moet er toch nog een dikke 2 kilometer geklommen worden naar de Col de la Croix Bauzon (1308 m). Dit colletje (vierde categorie) werd in de Tour van 2015 nog bedwongen in een rit tussen Mende en Valence. Het stelt niks voor, maar met stukjes van 9% prikt het bultje toch lelijk in de benen, na 22 km klimmen naar de Meyrand.

IMG_1785.JPG

Op de Croix de Bauzon volgt een afdaling waar ik naar uitgekeken heb: niet steil, brede weg, goed overzicht. En ik kom geen bedrogen uit. Ik haal alleen de snelheid er zelf helemaal uit. Want het is niet alleen fietstechnisch een lekkere afdaling, fotogeniek is-ie des te meer! Na iedere (haarspeld)bocht krijg je weer een ander prachtig panorama voorgeschoteld. Niet vaak krijg je zo’n mooi overzicht van de weg die zich als een smakelijke tagliatelle tegen de bergen aan ligt geplakt. Hier een kort overzichtje.

coldecroixbauzon_9

Klik voor panorama

IMG_1818.JPG

ColdeCroixBauzon_10.jpg

klik voor panorama

Een half uurtje later kom ik in Jaujac aan en valt het me pas op hoe warm het eigenlijk is. Jaujac meet 33 graden en dan moet ik nog een colletje over. Ik nuttig 2 grote glazen cola en mijn bidons worden bijgevuld door een (zoals heel vaak hier) vriendelijke madame. Ook Jaujac bruist niet bepaald van levendigheid. Zo blijkt dat het achterland van de Ardeche bepaald nog niet ontdekt is door toeristen.

croixdemilletn
Even later begin ik in de warmte aan de col de la Croix-Millet. En die valt me zwaar. Niet zozeer de steilte van de col, die valt reuze mee met iets meer dan 5% (vanaf Jaujac) en maximaal 8%. Het is de combinatie van de Meyrand/Bauzon, matige benen, hitte en iets te laat gedronken. En dus hijs ik me omhoog, zet er een mooi tempo in en zie af. Alles kan op het middenblad uiteraard dus voor je het weet ben je boven. De col ligt wel op 776 m en dus moet je toch nog bijna 400 hm overbruggen. Gelukkig is de col ook delen in de schaduw gelegen, vooral de een-na-laatste kilometer is het wat dat betreft genieten, die loopt door het bos. Op de top is het weer wat meer open. Blij dat ik boven ben en het ergste voor vandaag achter de rug heb.

img_1828

IMG_1833.JPG

IMG_1835.JPG

IMG_1837.JPG

Het is hierna nog 20 kilometer hoofdzakelijk afdalen. De eerste kilometers zijn af en toe lastig met een paar scherpe, onoverzichtelijke bochten. Later richting Largentiere (een stadje rond een oude zilvermijn) wordt de weg breder (D5) en gaat het nog slechts licht naar beneden. Vooral Largentiere oogt wel de moeite waard voor een bezoek.

img_1843

Even na Largentiere sla ik af, rijd langs Montreal en klim dan nog even kort naar Laurac-en-Viverais. Dit dorpje ken ik inmiddels nu wel. Ik knal er doorheen en maak op het buitenblad vaart richting Joyeuse. Hier is het pas echt warm. M’n Garmin geeft in de schaduw 36 graden aan en met de zon op je pan is het nog warmer. De laatste kilometer moet ik weer dat lastige stukje bergop richting vakantiehuis, waar ik zo snel mogelijk het zwembad in duik. Een fraaie rit, die zich kenmerkt door rust. Dat heeft als nadeel dat er soms moeilijk aan water te komen is. Eenmaal in de Ardeche is de Col de Meyrand een must-do. De Col de la Croix de Millet geen bijzondere col, maar wel noodzakelijk om binnen de 100 km weer in Joyeuse terug te komen.


afstand 97 km
hm 1800 hm
garminconnect https://connect.garmin.com/modern/activity/1324601242


 

 

 

 

2 thoughts on “Ardeche (4): Rondje over de stille col de Meyrand

  1. Goedenavond,
    Kom jouw site toevallig tegen op zoek naar mooie routes ik de Ardèche. Daar fietsen we over twee weken een weekje met vrienden. Ik ga een paar routes ongegeneerd kopiëren. Ziet er super uit! Dank.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s